NK skivbroms

Skivbroms – en viktig del av bromssystemet.

Sedan 1960-talet har skivbromsar blivit allt mer populära på personbilar och idag tillverkas knappt några personbilar som inte har denna funktion, åtminstone på framdäcken ska det finnas.

Skivbromsen är en del av bromssystemet och består av en roterande skiva och ett bromsok, detta består av två bromsklossar. Själva bromsningen uppstår när klossarna pressas mot skivan och skapar en friktion. Krafterna är lika stora och motriktade så det ska inte uppstå någon belastning på skivan eller axeln.

Skivan kan vara antingen massiv eller ventilerad, de ventilerad har lägre egen vikt och blir därför snabbare nerkylda i belägg och skiva än en massiv.

Bromsoken som finns i skivbromsen kan antingen vara fasta eller flytande. Det förstnämnda rör sig inte i relation till skivan och är därmed mer känsligt för ojämnheter och grus och smuts m.m. Detta ok har en avancerad teknik som är mer komplicerad än det flytande oket, och är därmed även dyrare att framställa.

Den andra sortens ok, det flytande, består av kolvar som rör på hela oket när man bromsar. Då uppstår ett tryck, som är lika från bägge håll. De kan dock låsa sig vilket stör funktionen och gör att oken kommer i kontakt med bromsskivan även när bromsen inte är intryckt. Konsekvenser av detta kan bli ökat slitage och ökad bränsleåtgång, inte så bra med andra ord.

Detta bromssystem kallas även trumbroms och är mycket effektivt och har jämförelsevis lång livslängd vilket är ekonomiskt. De kräver inte mycket kraft för att bromsningen ska aktiveras.

NK grundades i Tyskland 1991 och utvecklar hela tiden nya produkter efter kundernas efterfrågan. Det är ju ett relativt nytt bolag men de är på framfart och spås en ljus framtid. Det är en tillverkare som erbjuder delar till bromssystemet, bland annat mycket prisvärda bromsskivor. Beställ via nätet och du får rabatterade priser och smidigare köp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *